Dimecres, 12 Desembre 2018 15:27

Adéu al centre de dades tradicional

Per al 2025, s'espera que el 80% de les empreses hauran mogut els seus processos i virtualitzat la seva infraestructura de manera que el CPD tal com el coneixem haurà deixat d'existir. Aquesta és una de les tendències que Gartner recalca en l'àrea d'infraestructura i operacions per als pròxims anys.

En el panorama actual de transformació digital, l'àrea TI de les empreses cobra especial importància. El responsable de la seva gestió està veient evolucionar el seu rol, integrant-se en major mesura a l'equip directiu de les empreses. Com a part essencial del seu treball hi ha el mantenir-se al dia de les innovacions tecnològiques, una tasca per a la qual és indispensable el paper d'analistes i especialistes. Precisament Gartner acaba de presentar les deu tendències que impactaran en el segment d'infraestructura i operacions en 2019, un llistat que dóna diverses claus per als CIO.

IA i 'edge'

Algunes d'aquestes eines són ja velles conegudes de llistats similars: és el cas de la intel·ligència artificial i el edge computing, que la consultora distingia també com dues de les tecnologies a tenir en compte per al proper any. En el cas de la IA, s'està revelant com una via important a través de la qual transformar l'organització, i és essencial en els nous models de negoci. La computació en l'extrem incrementa el seu pes a mesura que va guanyant protagonisme el IoT i tecnologies similars, que afavoreixen el processament de la informació en la vora de la xarxa, més a prop dels usuaris i dispositius que la produeixen i consumeixen.

Agilitat de xarxa

Un altre dels aspectes que cal tenir en compte en els propers dotze mesos, des del punt de vista dels sistemes, és l'agilitat de la xarxa, sent com és un element clau en tot el desenvolupament tecnològic. Els equips han de centrar el seu treball en garantir una bona resposta a aquesta demanda, en un entorn definit per l'auge de dispositius connectats, el futur desplegament del 5G, la migració de càrregues de treball al núvol i l'adopció de sistemes híbrids.

Computació sense servidors

En relació a aquestes últimes tendències, la consultora preveu que el centre de dades tradicional deixarà d'existir: per 2025, el 80% de les empreses hauran mogut els seus processos i virtualitzat la seva infraestructura. Això implica una evolució en la gestió dels sistemes i una sèrie de decisions tàctiques que han de començar ja a afrontar-se. Una de les actualitzacions de la infraestructura sobre la qual crida l'atenció és la computació sense servidors. L'etiqueta no és del tot exacta, en tant continua havent servidors, però sí serveix per definir una arquitectura de software emergent en la qual s'elimina la necessitat d'administració i aprovisionament d'infraestructures físiques, que passen a ser responsabilitat del proveïdor del servei. Els responsables de sistemes passen a centrar-se, en canvi, en les aplicacions.

SaaS, en auge

Serà també fonamental el paper del SaaS, en què un proveïdor extern, propietari del software, el lliurament i s'administra de forma remota als seus clients. Aquest model encara està superat pels de IaaS o PaaS, però en futurs anys tindrà un gran impacte i els equips de TI han de tenir un paper actiu en la seva comprensió i desplegament. En general, englobant tot això, Gartner defineix la necessitat que les organitzacions es mentalitzin sobre la idea de capacitar una infraestructura global, cosa que permeti encara a les organitzacions que no tinguin aquest caràcter i a la qual pot arribar-se a través de diferents vies, com una xarxa de socis de valor.

Noves funcions en l'equip de TI

En relació a temes de perfils professionals, la consultora constata que els canvis tecnològics obliguen que els líders dels departaments de sistemes informàtics i operacions assumeixin noves funcions, com per exemple en relació a pressupostos i despeses de l'empresa. A més, hi ha una evolució en la capacitació dels treballadors: si abans se centraven cada un en una àrea tecnològica, ara la tendència és a la integració entre aquests apartats. Aquí destaca la contractació de talent com un ingredient crític, que els responsables han de saber gestionar.

Finalment, la gestió de la diversitat digital, entesa com el descobriment d'actius externs al negoci i diferenciant-la de l'administració tradicional de recursos, s'apunta com una de les necessitats per al futur pròxim a les organitzacions.

Vist a: Computerworld

 

Subscriviu-vos als nostres butlletins i rebreu les notícies sobre les nostres promocions.
Termes i Condicions